Поредно високо постижение за възпитаниците на инж. Христо Терзиев, състезаващи се основно с професионални гимназии на национално ниво

Учениците от ППМГ отново най-добрите в областта в тяхната възрастова група. Те защитиха достойно традицията на ППМГ за традиционно поредно представяне на Национален кръг на Олимпиада по Техническо чертане.

 

Традиция е участието на ученици от ППМГ „Академик Никола Обрешков“ в Националните олимпиади по Техническо чертане. И това е поредното блестящо представяне на младите математици и ОТЛИЧНИ ОЦЕНКИ при изключително голяма конкуренция с минимална разлика между участниците.

Отново учениците от нашето училище доказаха отлични възможности и талант.

Осмокласникът от Математическата гимназия Кирил Кирилов Радев постигна резултат ОТЛИЧЕН - 5,75 и е само на 5 точки разлика от първия в класирането. Кирил е на петнадесето място в България.

Сред най-добрите в страната също е и Кристиян Даниелов Иванов от осми клас, който се представи на много високо ниво и получи ОТЛИЧЕН – 5,50. Тази учебна година Кристиян е с няколко отличия вече => ВТОРО и ТРЕТО място в състезание по Информационни технологии за ученици на инж. Христо Терзиев. До дни очакваме резултати от още едно негово участие с отлично представяне.

ОТЛИЧНИТЕ резултати на двамата възпитаниците на инж. Христо Терзиев са ЕДИНСТВЕНИТЕ в Разградска област в тяхната възрастова група.

Достойно се представи и Алмина Айдънова Басриева във втора възрастова група.

ТОВА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОКО ПОСТИЖЕНИЕ за ученици, състезаващи се в условията на силна конкуренция основно с участници от професионални гимназии от цялата страна. За пореден път учениците от ППМГ „Акад. Никола Обрешков” представиха своето училище, града, областта и показаха сериозно отношение, възпитание и отговорност.

Oбщo ПЕТИМА ученици на ППМГ достигнаха ФИНАЛА на ХХХVI Национална олимпиада по Техническо чертане, която се проведе на 28 юни. Това стана възможно след постигнати ОТЛИЧНИ оценки, сериозната им подготовка, добрият екип и силната им мотивация за успех.

В първа възрастова група участваха:

  1. Кристиян Даниелов Иванов – 8 клас
  2. Кирил Кирилов Радев – 8 клас
  3. Росица Даянова Цонева – 8 клас

Във втора група:

  1. Алмина Айдънова Басриева – 9 клас
  2. Севдийе Салиева Ислямова – 9 клас

В продължение на 4 астрономически часа първа група изпълняваха, според регламента следната задача:

  1. По дадени изглед отпред и изглед отгоре на плътно тяло да се начертае изглед отляво в мащаб 1:1 съгласно правилата за европейско проектиране и да се нанесат необходимите размери.

Втора група пък в продължение на 5 астрономически часа трябваше да направят две задачи:

  1. По зададено аксонометрично изображение на детайл и измервателни инструменти (линия с милиметрова скала) да се изпълни скица, включваща проекции, размери и грапавост. Размерите се измерват от изображението, което представлява стандартна правоъгълна изометрия (коефициентите на изменение по трите оси са 1).
  2. По даден чертеж на общия вид да се изработи чертеж на детайл, включващ проекции, размери, гранични отклонения и грапавост.

Задачите се определят от националната комисия. Националната олимпиадата е от календара на Mиниcтepcтвo нa oбpaзoвaниeтo и нayĸaтa, организирана със съдействието на Технически университет - София.

Учениците се обучават по НП „Ученически олимпиади и състезания”, модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади” с ръководител инж. Христо Терзиев.

ПОЗДРАВЯВАМЕ КИРИЛ и КРИСТИЯН за ОТЛИЧНИТЕ им резултати и им желаем успех в бъдеще!

БРАВО на АЛМИНА, СЕВДИЙЕ и РОСИЦА, които достойно представиха както себе си, така и ППМГ - Разград. Бъдете здрави и все по-успешни!

ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!