1. Ако нещо може да се обърка, то се обърква.
 2. Ако нещо не може да се обърка, то се обърква.
 3. Ако знаете, че нещо може да се обърка и вземете предпазни мерки, нещо друго се обърква.
 4. Ако нещо се прави погрешно достатъчно често, то става правилно.
 5. Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.
 6. Няма правилен начин да сбъркаш.
 7. Колкото по-малко неща правиш, толкова по-малко се объркват.
 8. Точността ти гарантира само, че ще направиш грешката си навреме.
 9. За да се поучиш от грешките, първо трябва да осъзнаеш, че грешиш.
 10. Ако не си от хората, които успяват от първия път, парашутизмът не е за теб!
 11. Ако си в дупка, престани да копаеш.
 12. Експертът е човек, направил всички възможни грешки в някоя много тясна област на науката.
 13. Ако не знаеш отговора, някой ще ти зададе въпроса.
 14. Учителят никога не отсъства в деня на изпита.
 15. Истински важно е онова, което научаваме, след като сме научили всичко.

Бях прекарал около час в банката с баща ми, тъй като той трябваше да прехвърли пари. Не можех да устоя и попитах...

„Татко, защо да не ти активираме интернет банкиране?“

„Защо да правя това?“ – попита той.

„Ами тогава няма да се налага да прекарваш един час тук за такива неща като прехвърляне на пари. Може дори да пазаруваш онлайн. Всичко ще е толкова лесно!“

Бях толкова вдъхновен за въвеждането му в света на интернет банкирането.

Той попита: „Ако направя това, няма да се налага да излизам от къщи?“

„Да, да!“ – отвърнах. Казах му как дори хранителните стоки може да се доставят на прага и че „Амазон“ доставя всичко!

Неговият отговор ме остави безмълвен.

Той каза: „Откакто влязох в банката днес, срещнах четирима приятели, поговорих си с един от персонала, който вече ме познава много добре. Знаеш, че аз съм сам...това е компанията, от която имам нужда. Харесва ми да се приготвям, за да изляза и да дойда в банката. Имам достатъчно време. Физическото докосване е това, за което копнея.

Преди две години, когато се разболях, собственикът на магазина, от който си купувам плодове, дойде да ме види, седна до леглото ми и заплака.

Когато майка ти падна по време на сутрешната си разходка, продавачът от местния „Плод и зеленчук“ я видял и незабавно запалил колата си, за да я върне у дома, тъй като знае къде живеем. Ще имам ли това човешко „докосване“, ако всичко стане онлайн? Защо ще искам всичко да ми се доставя на прага и да ме принуждават да взаимодействам единствено с компютъра си? Харесва ми да познавам човека, с когото си имам работа, а не просто с някакъв „продавач“. Това създава връзки и взаимоотношения. „Амазон“ доставя ли и това?“

Технологията не е живот.
Прекарвайте време с хора… а не с устройства.

Автор: Неизвестен

Ето и десетте принципа за възпитание на детето, изповядвани от Януш Корчак - един наистина велик човек, педагог, писател, лекар и обществен деятел:

 1. Не очаквай твоето дете да бъде човекът, който си ти, или този, който искаш да бъде. Помогни му да стане себе си, а не теб!
 2. Не търси от детето отплата за това, което си направил за него. Ти си му дал живот! Как може да ти се отблагодари за това?! То ще даде живот на друг човек, той - на трети и т.н. Това е необратимият закона на благодарността.
 3. Не използвай детето си като отдушник за своите обиди, за да не горчи хлябът ти на старини. Знай, че каквото посееш, това ще пожънеш.
 4. Не гледай на проблемите му отвисоко. Животът на всеки е даден според силите му и бъди сигурен – на него също му е тежко, и не по-малко, отколкото на теб. Може би и повече, тъй като му липсва опит.
 5. Не го унижавай!
 6. Не забравяй, че най-важните срещи в живота на човек са с неговите деца. Обръщай им особено внимание, защото няма как да знаеш кого точно ще срещнеш в детето.
 7. Не се тревожи, ако чувстваш, че не си успял да направиш нещо за своето дете. Просто помни - направил си достатъчно, ако си направил всичко възможно.
 8. Детето не е тиранин, който ще обсеби целия ти живот, не е и само създание от плът и кръв. То е скъпоценна чаша, която Животът ти повелява да пазиш и да разпалваш в нея творческия огън. Детето е "душа", дадена ти за съхранение. То не е твое притежание!
 9. Обичай чуждото дете. Никога не причинявай на чуждото дете това, което не би желал да причинят на твоето!
 10. Обичай своето дете такова, каквото е – неталантливо, неуспешно, обичай го и когато е пораснало. Общувай с него, радвай се, защото детето - това е празник, който все още е с теб!

---

Януш Корчак е един от най-известните полски педагози, писател, лекар и обществен деятел. Роден е във Варшава в еврейско семейство през 1878 г. Умира през 1942 г. в концентрационен лагер заедно със своите възпитаници от сиропиталището, в което работи тогава.

Освен с книгите си, посветени на и за децата - "Крал Матиуш", "Как да обичаме детето", "Право на детето на уважение" и др., той остава в историята и с факта, че три пъти отказва да спаси собствения си живот, за да не изостави своите питомци.

Първия път е преди окупацията на Полша от фашистка Германия, той отказва да емигрира в Палестина. Остава във Варшава, в Дома за сираци, на който е директор, за да посрещне заедно с децата страшните събития, които предстоят.

Втория път – отказва да избяга от Варшавското гето.

Третия път – точно преди потеглянето на влака към концентрационния лагер. Тогава към Корчак се приближава офицер от СС и пита:

- Вие ли сте написал „Крал Матиуш“? Чел съм я като дете. Удивителна книга! Вие сте свободен.

- А децата?

- Децата остават. Но вие може да напуснете вагона.

- Грешите. Не мога. Не всички хора са мерзавци.

Не са останали живи очевидци на този разговор. Както и няма живи свидетели на това, че по пътя към Треблинка, Корчак е разказвал приказки на децата, за да ги разведри и разсее от страшните мисли за приближаващата смърт. Но тези епизоди са толкова характерни за личността на „Стария доктор“, както са наричали Корчак, така кореспондират с целия му живот като човек и педагог, с цялата му личност, че не остава съмнение в тяхната истинност.

Системата за унищожаване на хора в Треблинка била проста и ефективна. Направо от влаковите композиции затворниците били вкарвани в газовата камера. Януш Корчак влиза заедно със своите деца в нея!

Игор Гречко

Основни правила за безопасност

Въведение 

Интернет заема все по-трайно място в нашия живот и заедно с него, за нас, неговите ползватели се появяват все нови и нови предизвикателства. В нашия живот се появи нова опасност. Интернет, за приближаването на който от дълги години ни предупреждаваха, се оказа, че не само не е единствения изход от свирепстващия информационен глад, а опасен изкусител, пълен с пороци, способен както да предостави най-новата и полезна информация, така и да излее върху неподготвения ползвател ведро с помия.

И ето, вече не на шега, възрастните са обезпокоени от това, как да опазят децата от вредното влияние, как да ориентират техните търсения в правилна посока.

Най-простият способ е забраната. Именно на това паническо желание, разчитат многочислените компютърни компании, предлагащи всевъзможни филтри – програми, способни за блокират нежеланите сайтове – порнографски, националистически – действащи като пирамиди. Не това е, обаче, изходът.

Използването на филтрите не само противоречи на принципите на свободния достъп до информацията, но е и неефективно. Доставчиците на опасна информация много бързо усвоиха езика на популярните сред децата и полезни за тях сайтове (свързани с образованието, екологията, изкуството), от което последните пострадаха сериозно.

Резултатите от тази дългогодишна борба не са утешителни, дори и за колегите от чужбина. Достигна се до извода, че единственият “заслон” от компютърното “чудовище” е човешкия интелект.

Принципи, регулиращи безопасното ползване на Интернет

Ръководство за родители 

Що е това Интернет ?

Това е световна компютърна мрежа, съдържаща най-разнообразна информация, предоставяща възможности за: обучение, делови контакти, развлечение.

Кой управлява Интернет ?

Никой !!

Всеки, който притежава или има достъп до компютър с необходимото програмно осигуряване, може да предлага в Интернет всякаква информация и идеи.

Родители ! Пътешествието в Интернет е занятие за цялото семейство

Интернет прилича на подобните средства за информация като радиото, видеото, телевизията, книгата. За да могат децата да използват по най-добрия начин Мрежата, са необходими съветите и напътствията на възрастните. Право и задължение на родителите е да определят условията и границите за ползване на Интернет от децата. Интелектуалното, емоционалното и физическото развитие на всяко дете е индивидуално. Родителите най-добре от всички останали са способни да преценят кога техните деца са готови самостоятелно да ползват съдържащата се в Интернет информация.

Ако не сте запознати с Интернет, запишете се на курс, посъветвайте се с приятели ... попитайте собственото си дете ! Прегледайте заедно сайтовете и си набележете тези, които са Ви харесали или заинтересовали. Ако сте попаднали на информация, която, по Ваше мнение, е неподходяща за Вашето дете, постарайте се да го убедите в правотата си.

Родителите винаги трябва да знаят кога децата им са в Интернет. Ако Ви вълнува какво търсят те там, то поставете компютъра в стаята, в която се събира семейството.

Не оставяйте детето си само с компютъра и когато то е още съвсем малко. Регулярно проверявайте с какво се занимава то в момента.

Родители ! Научете своите деца :

резултатно да търсят информация в Интернет

критически да я оценяват

да развиват навици за общуване в Мрежата

да помнят, че тяхното пътешествие в Интернет не може да остане дълго време в тайна

Разговори с непознати

Убедете детето си, че разговорите с непознати в Интернет не са по-малко опасни от разговорите с непознати на улицата или по телефона. Обяснете, че при никакви обстоятелства то не трябва да съобщава своя адрес, телефон, парола или каквато и да е друга информация за частния живот на семейството. Предупредете детето, че то трябва да Ви уведоми и поиска разрешението Ви, ако пожелае да се срещне с някой от новите си познати в Мрежата.

Никакви тайни !

Обяснете на детето, че е длъжно да споделя с Вас “компютърните си тайни”, а също и за всичко, което го е изплашило, обидило или възмутило по време на работа в Интернет.

Когато купувате РС

Предпазвайте детето си от всякакви комерсиални новости, предназначени за младите ползватели.

Предупредете го за това, че не трябва да изпълнява непознати за него команди, каквито има в различните програми, защото те могат да нанесат непоправима вреда на вашия компютър.

Как работят филтрите в Интернет

Повечето филтри блокират думи, фрази, тематични рубрики и отделни рубрики в Интернет.

Има филтри, които :

блокират избрани сайтове;

блокират всички сайтове, освен разрешените;

позволяват проследяването на други програми : електронна поща, чатове, новости;

блокират всякакви сайтове и ги разблокират само след Ваше разрешение.

По принцип, всички филтри :

са създадени на базата на английски език;

изискват постоянно обновяване и модернизация;

не могат да определят контекста, в който е използвана избраната дума, което води до блокиране на полезни сайтове;

Защо само Вие можете да осигурите стопроцентова защита на Вашето дете от вредната информация в Интернет ?!

Защото:

никакви филтри не могат да блокират достъпа до информация, която вие оценявате като неподходяща ;

не съществуват филтри, които да не могат да бъдат преодолени ;

работата на филтрите не винаги съответства на рекламните обещания (тестовете показват, че нито един от филтрите не е в състояние да блокира агресивните сайтове) ;

работата на филтрите не може да бъде съобразена с интелектуалните възможности на всяко отделно дете;

филтърът не учи детето на собствено мнение и самоконтрол;

изборът на забранени думи и теми се определя от създателя на програмата в съответствие с неговия вкус и убеждения. В числото на изключените думи и теми могат да попаднат и полезни сайтове: за сексуалното образование, за опазването на околната среда, по здравни проблеми и пр.

Бъди нащрек! Спри да изричаш "утре". Много "утре" са идвали и са отминавали. Ако не внимаваш, времето за сеене ще изтече.

Дори да нямаш нечий недостатък, може би по-късно в живота си ще развиеш този недостатък. Помисли върху това!

Един знаещ човек е знаещ поради любовта в сърцето си, а не заради бялата си брада.

Това, което търсиш, търси теб.

Роден си с крила, защо предпочиташ да пропълзиш през живота?

За да може един човек да стигне до дома си, то той трябва да напусне много временни обиталища.

Човек, който говори не това, което чувства, се смята за ням, дори и да има сто езика.

Причината за всяка грижа е някакво лошо действие. Лошотията се дължи на твоите действия, а не на съдбата ти.

Знай, че делото, произлязло от твоята душа и тяло, се хваща за полата ти като твое дете.

Който има по-голяма амбиция, той понася и по-тежка рана.

Ако чашата ни е малка, нямаме право да обвиняваме морето.

Когато правиш нещата от душа, чувстваш една река да тече през теб, една радост.

Душичке моя, каквото се отнасяше до вчерашния ден, си отиде с него. Днес трябва да се каже нещо ново.

Ако искаш винаги да светиш като ден, тогава изгори онази своя част, която прилича на нощ.

Ако душата ти не е радостна, когато очите ти са отворени, знай, че е затворено окото в сърцето ти. Отвори го.

Не тъжи. Всичко, което си изгубил, се връща при теб под друга форма.

Там, където има руини, има и надежда за съкровище.

Тишината е езикът на Бога, всичко останало е лош превод.

Всичко във вселената се намира вътре в теб. Искай от себе си.

Преди книгите да се опитаме да прочетем себе си.

Зърната зоб, които слагаш в капана, не са проява на щедрост.

Красавецо, недей да удряш по огледалото, когато видиш в него собствения си грозен нрав.

Един камък не може да се раззелени, дори да стане свидетел на хиляда пролети.

Ако птичка, чиито крила още не са се развили, се опита да лети, ще се превърне в залък за всяка кръвожадна котка.

Допитай се до самолюбието си относно делото, което смяташ да извършиш, и каквото те посъветва, ти направи обратното.

Лъкът се зарежда само с прави стрели, а лъкът на самолюбието ти, напротив, има криви стрели.

Когато себичността дойде, Бог си отива.

Малките герои побеждават своите врагове. Големите герои побеждават себе си.

Много от грешките, които виждаш у другите, са собствените ти грешки, отразени обратно към теб. В действителност, ти жигосваш и обвиняваш себе си.

Търси лекарството за болестта в привичките на болния.

Видяхме толкова хора без дрехи на гърба си. Видяхме толкова дрехи без хора вътре в тях.

Онзи, който търси нещо, ако ще да действа бавно, ако иска да е бърз, в края на краищата ще открие търсеното... Макар да си болен, немощен или заспал, върви право към онова, което търсиш, пожелай го.

Потрудете се за всяко свое желание, работете, защото е нужно да положите страдание за него.

Щом човек е доволен, значи е зарадвал някого, ако е разтревожен, значи е натъжил някого.

Ако търсиш подслон за душата, значи си душа; ако дириш парче хляб, си хляб; ако търсиш капка вода, си вода; ако си по дирите на жестокостта, си тиранин;ако дириш любов, си влюбен. Ти си онова, което жадува душата ти.

Бъди силен, без да проявяваш насилие, бъди мек, без да показваш слабост.

Повечето хора са канибали, не се подлъгвай по техните поздрави.

Човек не може да вижда всичко; нещата, които обичаш, те карат да ослепееш и оглушееш.

Една свещ не губи нищо от светлината си, ако запали друга свещ.

Светът е планина и нашите действия са викове, които ехото връща към нас.

Животът поставя пред нас различни видове храна, за да се види какви животни сме.

***

Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад Руми (1207- 1273) е персийски поет и суфистки мистик.

Роден е през 1207 г. в град Балх, днешен Афганистан, тогава Източна Персия. Баща му е известен за времето си учен и мистик и преподава на сина си всички натрупани от него знания. Заради нашествията на Чингиз хан, семейството напуска родния град и се отправя на дълго пътешествие през Багдад, Мека, Медина и Дамаск. Навсякъде бащата е посрещан и акламиран от свои последователи. След 10-годишно странстване семейството се установява в днешна Анадола, наричана тогава Рум, оттук и името „Руми“, с което по-късно синът Джалал ад-Дин Мохамед Балх ще стане известен не само в мюсюлманския свят. Установяват се в Кония, където бащата създава медресе – мюсюлманско духовно училище. Градът тогава е един от големите духовни центрове на мюсюлманството, а не само столица на селджукските турци. Едва навършил 18 години Руми се жени по настояване на баща си и година по-късно има син. На 40 години достига върха на живота си и има всичко – пари, голям дом, богатство и слава. Заради авторитета си Руми е наречен Мевляна – водач, господар на своите ученици. Той преподава философия, религия и право, пише стихове.

14-годишно момиче към баща си:

– Тате, боли ме гърлото!

– Защо?

– Мисля, че е от водката, която пих снощи...

– Ти пиеш?

– Ми да, бяхме с гаджето ми....

– Имаш си гадже?

– Ами да, стара работа...

– И как изглежда?

– Ами....10 клас, с обица на ухото, разбойник си пада малко, но от детска педагогическа стая казаха, че ще се оправи....

– Ооооо!.......Бащата вече е бял като финландец.

– Оф, главата нещо ме боли, сигурно е от дискотеката...

– Ходила си на дискотека???

– Ами, да! Само там дават да се пуши трева...

– Ти пушиш трева ??? - бащата вече е пред инфаркт...

– .......и мисля, че ударихме колата ти!

– Гаджето ти е карало колата ми?......бащата вече се хванал за сърцето.

Момичето:

– Шегувам се бе татк-о-о-о!....исках само да ти кажа, че има много по-страшни неща от една двойка по математика… 

 

 

 

 

Независимо от възрастта на вашето дете, то може да се чувства разстроено или да има други силни емоции след криза или бедствие. Някои деца реагират веднага, докато други могат да покажат признаци на затруднение много по-късно. Как едно дете реагира на общите признаци на бедствието/ опасността  могат да варират в зависимост от възрастта на детето, предишния опит и как обикновено детето се справя със стреса.

Децата реагират отчасти на това, което виждат от възрастните около тях. Когато родителите или полагащите грижи се справят с бедствието спокойно и уверено, те могат да осигурят най-добрата подкрепа за децата си. Родителите могат да бъдат по-успокояващи за другите около тях, особено за децата си, ако са по-добре подготвени.

Хората могат да се затруднят повече, ако виждат в медиите повтарящи се изображения на бедствието. Отрано помислете за ограничаване на въздействието на отразяването на медиите, за вас и вашите близки.

Фактори, които имат емоционалното въздействие върху децата в кризисни ситуации.

Размерът на щетите, причинени от кризата и опасността, може да бъде огромен. Разрушаването на домовете; заплахата за здравето; отделянето от училище, семейство и приятели може да създаде голямо количество стрес и тревожност за децата.

Емоционалното въздействие на извънредната ситуация върху детето зависи от характеристиките и преживяванията на детето, социалните и икономическите условия на семейството и общността и наличието на местни ресурси. Не всички деца реагират по един и същи начин. Някои може да имат по-тежки и по-продължителни реакции. Следните специфични фактори могат да повлияят на емоционалната реакция на детето:

 • Пряко участие в аварийния случай 
 • Предишно травматично или стресиращо събитие 
 • Вяра, че детето или любим човек може да умре 
 • Загуба на член на семейството, близък приятел или домашен любимец 
 • Раздяла с болногледачи 
 • Физическо нараняване
 • Как родителите и полагащите грижи реагират
 •  Семейни ресурси 
 • Връзки и комуникация между членовете на семейството
 • Повтарящо се излагане на средствата  за масово осведомяване при извънредни ситуации и след това 
 • Продължаващ стрес поради промяната на познатите процедури и условията на живот
 •  Културни различия 
 • Устойчивост на Общността

 

Какво можете да направите, за да помогнете на децата да се справят с бедствието

Даването на добър пример на вашите деца, като управлявате стреса си чрез избор на здравословен начин на живот, като например да се храните здравословно, да спортувате редовно, да спите обилно и да избягвате наркотици и алкохол, е изключително важно. Когато сте подготвени, отпочинали и спокойни, можете да реагирате по-добре на неочаквани събития и да вземате решения в най-добрия интерес на вашето семейство и близки.

Следните съвети могат да помогнат за намаляване на стреса преди, по време и след бедствие или травматично събитие.

Преди 

 • Поговорите с децата си, за да знаят, че сте готови да ги пазите. 
 • Прегледайте плановете за безопасност, преди да се случи бедствие или спешна ситуация. Наличието на план ще повиши доверието на децата ви и ще им помогне да придобият чувство за контрол.

По време на

 • Бъдете спокойни и успокойте децата си. 
 • Говорете с децата за случващото се по начин, който те могат да разберат. Давайте информацията просто и подходящо за възрастта на всяко дете.

След

 • Осигурете на децата възможности да говорят за това, през което са преминали или какво мислят за него. Насърчете ги да споделят притеснения и да задават въпроси.
 • Можете да помогнете на децата си да почувстват контрол и да управляват чувствата си, като ги насърчавате да предприемат действия, пряко свързани с бедствието. Например децата могат да помагат на други хора след бедствие, включително доброволчество за подпомагане на членове на общността или семейството в безопасна среда. Децата НЕ трябва да участват в дейности по почистване при бедствия по причини, свързани със здравето и безопасността.
 • Трудно е да се предвиди как някои деца ще реагират на бедствия и травматични събития. Тъй като родители, учители и други възрастни виждат децата в различни ситуации, за тях е важно да работят заедно, за да споделят информация за това как всяко дете се справя след травматичното събитие.

 

Чести реакции

Честите реакции свързани с бедствието с времето ще избледнеят за повечето деца. Децата, които са били пряко изложени на опасността, могат да се разстроят отново; поведение, свързано със събитието, може да се върне, ако видят или чуят напомняния за случилото се. Ако децата продължават да са много разстроени или ако реакциите им навредят на училищната работа или отношенията им, родителите може да искат да говорят с професионалист или децата им да говорят с някой, който е специализиран в емоционалните нужди на децата. Научете повече за често срещаните реакции на дистрес:

 

За бебета до 2-годишна възраст

Кърмачетата могат да станат по-капризни. Те могат да плачат повече от обикновено или да искат да бъдат задържани и гушкани повече.

 

За деца от 3 до 6 години

Децата в предучилищна и детска градина могат да се върнат към поведение, което са прераснали. Например злополуките в тоалетната, подмокрянето в леглото или страх от раздялата с родителите / полагащите  грижи. Те също могат да имат гневни изблици или трудности със заспиването.

 

За 7 до 10 годишни

По-големите деца могат да се почувстват тъжни, ядосани или да се страхуват, че събитието ще се случи отново. Връстниците им могат да споделят невярна информация; родителите или полагащите грижи обаче е необходимо да поправят дезинформацията. По-големите деца могат да се съсредоточат върху подробности за събитието и да искат да говорят за него през цялото време или изобщо да не искат да говорят за него. Възможно е да имат проблеми с концентрацията.

 

За предтийнейджърска възраст и тийнейджъри

Някои подрастващи и тийнейджъри реагират на травмата, като действат. Това може да включва безразсъдно шофиране и употреба на алкохол или наркотици. Други може да се страхуват да напускат дома. Те могат да намалят  времето прекарвано с приятелите им. Те могат да се почувстват претоварени от интензивните си емоции и да не могат да говорят за тях. Емоциите им могат да доведат до засилено спорене и дори битка с братя и сестри, родители / полагащи грижи или други възрастни.

 

За деца със специални нужди

Децата, които се нуждаят от продължителна употреба на дихателна машина или са ограничени до инвалидна количка или легло, могат да имат по-силни реакции на заплахата или действителното бедствие. Те могат да имат по-интензивен дистрес, притеснение или гняв от децата без специални нужди, тъй като имат по-малък контрол над ежедневното си благосъстояние, отколкото другите хора. Същото важи и за деца с други физически, емоционални или интелектуални увреждания. Децата със специални нужди може да се нуждаят от допълнителни успокояващи думи, повече обяснения за събитието и повече утеха и друг положителен физически контакт, като прегръдки от близки.

 

Източник: CDC Center for Disease Control and Prevention

Видяла една жена, че в двора й са поседнали трима старци с дълги бели бради. Излязла навън и ги попитала:
- Не ви познавам, но сигурно сте гладни. Хайде, влезте у дома да ви нагостя.
- А мъжът ти в къщи ли е? - попитали те.
- Не - отвърнала жената. Няма го.
-Тогава не можем да влезем - отговорили старците.
Вечерта, когато мъжът й се върнал у дома, жената му разказала случката.
- Иди им кажи, че съм си вкъщи и ги покани у нас! - рекъл мъжът.
Излязла жената и поканила старците.
- Не можем да влезем у вас заедно - отвърнали те.
- Защо? - учудила се жената.
Единият от старците обяснил:
- Той се казва Богатство - казал, като посочил единия от приятелите си - този пък се казва Щастие, а аз се казвам Любов. После добавил - иди сега в къщи и попитай мъжа си, кого от нас искате да видите в дома си.
Жената отишла в къщи и разказала чутото на мъжа си. Зарадвал се той и рекъл:
- Много хубаво! Щом трябва да избираме, нека да поканим Богатството. Нека дойде и да направи дома ни богат!
Възпротивила се жената:
- А защо да не поканим Щастието?
Дъщеричката им седяла в ъгъла и чула всичко. Дотичала при тях и предложила:
- Я по-добре да поканим Любовта. Тогава нашият дом ще се изпълни с любов!
- Умно говори нашето момиче, казал мъжът на жена си. Иди и помоли Любовта да стане наш гост.
Излязла жената и попитала старците:
- Кой от вас е Любовта? Заповядай у дома и бъди наш гост.
Старецът, който се казвал Любов, тръгнал към дома. Другите двама старци го последвали. Учудена, жената попитала Богатството и Щастието:
- Аз поканих само Любовта, защо идвате и вие?
Старците отвърнали:
- Ако бяхте поканили Богатството или Щастието, другите двама от нас щяха да останат на улицата, но тъй като поканихте Любовта, където отива тя, ние винаги вървим след нея. Там, където има Любов, винаги има и Богатство, и Щастието...

ВСИЧКО Е ЛЮБОВ!!!