В Първият КОНКУРС „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“ участват 11 ученици на инж. Христо Терзиев

ЕДИНАДЕСЕТ ученици от ППМГ „Академик Никола Обрешков“ – Разград се включват в Първия КОНКУРС за мултимедийна презентация по повод 1 ноември – Ден на народните будители, организиран от евродепутатът Асим Адемов, съвместно с РУО- Разград.

Учениците, които с интерес и любов към будителите се включиха в конкурса и вложиха много усилия и творчество са:

 1. Диляра Севгин Мустафа, 9б. клас
 2. Мерлин Бюрхан Хамди, 8г. глас
 3. Берк Сейхат Бехчет, 9а. клас
 4. Ляра Левентова Реджебова, 8г. клас
 5. Онур Бюлент Шеит, 8в. клас
 6. Станко Динев Мечков, 9а. клас
 7. Теодосия Светославова Тодорова, 9в. клас
 8. Юджел-Джан Юджел Хюсеин, 8в. клас
 9. Никола Димитров Вълчев, 9б. клас
 10. Владимир Диянов Неделчев, 8г. клас
 11. Николета Ивайлова Тодорова, 9а клас

Целите на конкурса:

 1. Да насочи вниманието на учениците към историческата памет за личности от родния ни край, които са отдали своя живот за съхраняване на българското съзнание и свободолюбие, българския дух и сила.
 2. Да се изложат важни факти и събития за будителите от родния край, които са значими за съхраняване на българската идентичност и мястото ни в европейското културно наследство.
 3. Да предизвика интерес у младите хора да откриват будителите на родния си край и да представят тяхното дело.
 4. Да осъзнаят ролята на културното наследство за формиране на националната идентичност.

Условия:

 1. Презентациите трябва да включват данни за народни будители от родния край на участниците; запознаване с тяхното дело за съхраняване на българския дух и идентичност, мястото им в европейското културно наследство; паметници и символи в региона, които са израз на почит и признателност към тяхното дело.
 2. Желаещите трябва да представят 1 презентация по зададената тема, която да е до 20 слайда. Да е създадена на програма PowerPoint.
 3. На първия слайд се представя темата, а последният трябва да съдържа: населено място, трите имена на ученика, години, клас, училище, e-mail, телефон.

Критерии за оценка

 1. Тематична обвързаност и логично организирано съдържание с изразен творчески подход.
 2. Достоверност и точност при излагане на фактите, при които да бъдат коректно използвани разнообразни исторически извори и литературни публикации.
 3. Съответствие на технически изисквания към презентациите, посочени в условията за участие.
 4. Дигитални и художествени умения за създаване на мултимедийната презентация 

Класиране

 1. Жури ще оценява презентациите от 2.12.2019 до 15.12.2019 г.
 2. Имената на победителите ще бъдат обявени на Фейсбук страницата на евродепутата Асим Адемов, както и в неговия сайт: asim-ademov.eu на 19.12.2019 г.

Награждаване

 1. Награждаването ще се извърши по време на тържествена церемония в периода между 10-30 януари 2020г. Точната дата и място на събитието ще бъдат допълнително уточнени.
 2. Ще бъдат връчени 3 награди:

- голямата награда е посещение в Европейския парламент в Брюксел

 - две поощрителни предметни награди

 1. Не се предоставя парична равностойност на спечелената награда. Наградата е лична и не може да се преотстъпва на трето лице.

Общи условия на конкурса 

 1. Всеки желаещ може да участва в конкурса като изпрати попълнен Формуляр за участие и самата презентация на е-mail адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 2. За участниците до 18-годишна възраст се изисква съгласие от страна на родител/настойник, което задължително се отбелязва във Формуляра за участие.
 3. Организаторите си запазват правото да не допускат до участие в конкурса презентации, които са извън темата на конкурса или в противоречие с общоприетите морални норми. До участие в конкурса няма да бъдат допускани кандидати с изпратени непълни данни или липсващи документи.
 4. С изпращането на презентацията и попълнения коректно Формуляр за участие участниците декларират, че са запознати с Регламента на конкурса и го приемат.

Конкурсът е съвместен проект на Информационните офиси в България на евродепутата от ЕНП Асим Адемов – Бургас, Благоевград, Кърджали, Разград, Търговище, Смолян, Сливен.