International Space Apps Challenge е състезание насочено към всички области от света на науката и технологиите

На 20-ти и 21-ти октомври се проведе най-големият хакатон в света International Space Apps Challenge. Той се организира под егидата на NASA International и тази година обхвана над 160 града от всички континенти по целия свят. Хакатон е технологично събитие за разработване на софтуерни проекти или концепции за решаване на даден проблем, свързани с технологиите.

На територията на България, състезанието се проведе едновременно в четири града - София, Бургас, Пловдив и Русе.

Инж. Христо Терзиев се включи в състезанието, което се проведе в Русенския университет. Проф. д-р Диана Антонова - зам.-ректор по научноизследователската дейност присъства на откриването на космическия Apps.

В рамките на 48 часа хора от всякакви възрасти и с всякакви професии имаха възможността да предлагат иновативни решения на актуални проблеми в съответните области.

Тази година предизвикателствата, обявени от NASA бяха свързани както с подобряване на живота на Земята, така и с изследване на Космоса.

Инж. Христо Терзиев бе одобрен да участва с предизвикателство от категория A UNIVERSE OF BEAUTY AND WONDER (Вселена на красотота и чудесата) – подкатегория Remix The Golden Record (Златният запис), като представи идеен проект „Капсула на времето“ - своеобразно писмо за бъдещето, в която да се съхранява историята на човечеството, послание към извънземни цивилизации.

Новото в концепцията на инж. Христо Терзиев бе въвеждането на цифрова информация, за разлика от аналоговата, която бе използвана на златната плоча на Вояджър, изстрелян през 1977 г. в Космоса. За разлика от аналоговите данни, цифровите се подлагат на обработка много по-лесно и крайният резултат може да бъде възпроизвеждан неограничено без да се загуби качеството.

Най-голямата мотивация на инж. Христо Терзиев при изработване на проекта  „Капсула на времето“ бе възможността да има принос в решаването на значими проблеми засягащи живота на планетата Земя и Космоса.

За представения проект в космическия Apps инж. Терзиев получи безплатен домейн, ваучер за хостинг услуги от ICN.BG, $ 50 кредит за Amazon Web Services, комплект тениски от FORMA Design Ltd с логото на Space Apps Challenge, както и други предметни награди с лого на Space Apps Challenge.

NASA International Space Apps Challenge е модел за иновации. Чрез използването на съвременните технологии, инициативата дава възможност на хората по целия свят да експериментират и разработват решения/приложения/прототипи с отворен код. Състезават се проектанти, инженери, дизайнери, предприемачи.

Състезанието е насочено към всички, които се интересуват от информационни технологии, роботика, авиация и космонавтика, климатология, геология и други области от света на науката и технологиите.