От 2015 год. съм занаятчия и член на Занаятчийската камара. Запалих се покрай моята съпруга по народни занаяти. Заедно сме по национални и международни изложения и фестивали в страната и чужбина.

За представяне на РЕДКИ ТЕКСТИЛНИ ТЕХНИКИ И ДОМАШНИ ЗАНЯТИЯ на Международния панаир на традиционни занаяти в Етнографски музей „Етър“ бях награден с грамота за принос в съхраняването и продължаването на традициите в народните занаяти.

В акцента на изданието на Международния панаир демонстрирах изработване на прочутите капански китки,  ЕДНА ОТ ЕМБЛЕМИТЕ НА ЛУДОГОРИЕТО, като идея да се съхрани българската традиция и обредност.

Този неповторим български атрибут не се среща никъде другаде в света, освен из капанските села. Едно време всяка мома е била закичена с китка зад ухото, а всеки ерген с китка на калпака. Дори момите са имали две китки, за да може, когато момък им откраднел едната, да остане още една.

Капанската китка пази от лоши помисли и уроки.

Именно тези дни за първи път в историята на ЕМО “Етър” се постигна абсолютен рекорд за един ден през музея да преминават 4 700 души.

Имам интерес и към други традиционните български занаяти и поддържам контакти с други занаятчии.

 

На Пролетния празник на занаятите в Шумен

С майстори от Шуменската занаятчийска камара на Пролетния празник на занаятите в Шумен.

 

Занимавам се и със занаята дърводелство.

Свиквам да работя с машините и да познавам дървения материал. Всичко, което влияе на дървесината - съците (чеповете) и пресечените жилки на дървото, е важно за крайния резултат.

 

В усвояване на занаята кошничарство

В АРТ Релакс с интерес усвоявам занаята кошничарство. Една от възможностите за плетене е то да се осъществява с хартиени тръбички, а старите вестници или списания са едни от най-подходящите материали за това.

Вече се справям сам със сплитането на кошницата.

 

Отмора след АРТ Релакс

Времето бързо отлита с творците от АРТ Релакс. Въодушевени от поредните научени неща не бързаме да си тръгваме.

Отмаряме в близкото заведение. Позитивна енергия струи от творците, които владеят с много любов и златни ръце да превръщат своето въодушевление в изящно изкуство.

АРТ Релакс е място за релаксиране с народни занаяти и приложно творчество, организирано от майсторката на Художествени плетива инж. Цвети Терзиева.